Welkom op het forum van startpagina!

Dit forum staat op alleen-lezen. Je kan hier informatie zoeken en oude berichten terugvinden, maar geen nieuwe berichten plaatsen.

Naar overzicht van alle forums

Verzameltopic: voorbeschouwing Amstel Gold Race

  • Ghans

    Schleck ziet Gesink als favoriet

    De woensdag 29 jaar geworden Fränk Schleck droomt van een tweede overwinning op de Cauberg, maar als hij zelf mag kiezen, dan maar de Doyenne volgende week. ‘Volgens mij zijn er in het wielrennen vier klassiekers die erbovenuit steken. Milaan-Sanremo, de Ronde van Vlaanderen, Parijs-Roubaix en Luik-Bastenaken-Luik. De Primavera is meestal voor spurters. Af en toe is er plaats voor een nummertje zoals dat van Fabian Cancellara vorig jaar. De Ronde en de Hel zijn niets voor mij. Luik daarentegen wel. Onder deze vier monumenten plaats ik de Amstel Gold Race, een mooie, uiterst nerveuze klassieker op kleine wegen vol vluchtheuvels. Ongelofelijk hard, een slijtageslag. Indien het tot een spurt op de Cauberg komt, ben ik als strijkijzer natuurlijk weer gezien. Ik wil nu anders wel tekenen om weer tweede te worden in de Amstel. Wie tweede is, kan ook winnen. De tegenstanders zijn dezelfde namen van altijd: Cunego, Valverde, Rebellin maar ook Evans, Gesink en Pfannberger. Je weet vooraf welke mannen je na 250 kilometer nog tegenkomt. Vooral Gesink is eentje om in het oog te houden. Jong, maar met de allures van een kampioen. Hij rijdt nu eenmaal een thuiswedstrijd en dan nog in het pakje van Rabobank. ’

    © www.nieuwsblad.be/sportwereld

  • De Kaasploeg

    Opmerkelijk dat hij Lombardije niet als monument ziet. Toch een koers die hij moet kunnen winnen.

  • snormans

    Komt denk ik vooral omdat hij nu naar het voorjaar kijkt. Is helemaal niet met het najaar bezig.

  • Fred

    Nuyens: “Heb een kop vol snottebellen”

    za 18/04/09 - Nick Nuyens hoopt zondag op een fikse regenbui voor de Amstel Gold Race, want de renner van Rabobank heeft last van allergie.

    “Ik krijg niet genoeg lucht, heb dikke en tranende ogen en een kop vol snottebellen”, vertelt Nick Nuyens in Gazet van Antwerpen. (PhotoNews) “Als renner wordt het zo wel moeilijk om topprestaties te leveren”, klinkt het.

    Nuyens liet Parijs-Roubaix vallen voor de Gold Race. “Die koers past bij mijn mogelijkheden.”

    “Een afvallingskoers waar de benen als vanzelf kapot gaan. Zo heb ik het graag.”

    De finish van de Gold Race op de Cauberg is meestal het toneel voor explosieve renners als Valverde en Cunego.

    “Ach, Fränk Schleck is ook niet de meest explosieve renner en die heeft hier ook gewonnen.”

    “Trouwens, het hoeft niet per se een sprint te worden. Je kan toch ook alleen aankomen”, weet Nuyens.

  • Fred

    Gilbert: “Hou niet echt van de Gold Race”

    za 18/04/09 - Philippe Gilbert is zondag naast Dekker en Evans een van de speerpunten van Silence-Lotto in de Amstel Gold Race. Toch loopt Gilbert niet echt warm voor de koers.

    “In principe zou deze wedstrijd mij wel moeten liggen, maar toch hou ik er niet echt van”, zegt Gilbert in de kranten. (PhotoNews) “Ik weet niet hoe het komt. De Waalse klassiekers spreken me gewoon meer aan.”

    “Maar misschien leer ik de koers zondag wel appreciëren. In drie Amstels maakte ik nooit wat klaar, maar nu gaat het bergop met mijn vorm”, weet Gilbert.

    “Ik ken mijn eigen niveau, maar niet dat van de anderen. Dus ik blijf voorzichtig”, klinkt het.

    “Ik ga zo simpel mogelijk proberen te volgen en niet woekeren met mijn krachten.”

    “Gaat het goed, dan probeer ik wel iets. Als het minder loopt, wordt het een goede training.”

    Is Gilbert zondag de absolute kopman? “Evans zal mij steunen in de Gold Race. In de Waalse Pijl rijd ik in zijn dienst”, zegt Gilbert.

  • Fred

    Filmpje met Dekker over AGR

    http://www.nos.nl/nosstudiosport/artikelen/2009/4/18/18041020dekkernietzekervanzijnzaak.html

  • Fred

    Terpstra in dienst van Wegmann

    MAASTRICHT - Niki Terpstra maakt zondag deel uit van de selectie waarmee de Duitse wielerploeg Milram deelneemt aan de Amstel Gold Race. De eerste Nederlander in Parijs-Roubaix (zeventiende) heeft een kopman vol ambities, de Duitser Fabian Wegmann.

    Wegmann krijgt naast Terpstra gezelschap van zijn landgenoten Gerald Ciolek, Johannes Fröhlinger, Linus Gerdemann en Christian Knees, de Slowaak Peter Velits en de Oostenrijker Peter Wrolich. „De Gold Race en de Waalse klassiekers zijn de hoogtepunten van het seizoen voor mij”, liet Wegmann donderdag weten. „Ik heb er de afgelopen jaren altijd goed gereden, maar nooit goed genoeg voor een topklassering. Dit jaar moet dat anders zijn. Ik wil een van die wedstrijden winnen.”

  • Fred

    VALKENBURG - Onze verslaggevers Raymond Kerckhoffs en Hans Ruggenberg geven weer hun visie op de wereld van de wielersport. Dit keer staat de Amstel Gold Race centraal.

    Is de combinatie kasseienklassiekers (Ronde van Vlaanderen, Parijs-Roubaix) en klimklassiekers (Amstel Gold Race, Waalse Pijl, Luik-Bastenaken-Luik) onmogelijk?

    Raymond: ,,Als je naar de uitslagen van de afgelopen jaren gaat kijken ben je geneigd dat te veronderstellen. Wie in de geschiedenis van de wielersport duikt ziet echter genoeg kampioenen die wel alle klassiekers aankonden. Toppers als Eddy Merckx, Jan Raas, Bernard Hinault, Hennie Kuiper, Moreno Argentin, Adri van der Poel presteerden op beide terreinen. Hoewel tijden veranderen, blijft de essentie van de wielersport altijd hetzelfde. Het klopt dat het zich specialiseren voor bepaalde wedstrijden steeds belangrijker is geworden. Maar ook anno 2009 moeten er nog genoeg renners in het peloton zijn die die combinatie aankunnen. Jammer dat bijna niemand het meer aandurft.”

    Hans: ,,Als je spreekt over een goed klassement in beide gevallen, geldt dat wel in het algemeen. Je hebt voor beide soorten wedstrijden specialisten. Al denk ik wel dat er een aantal renners is die beiden zou kunnen. Ik denk dan aan bijvoorbeeld Tom Boonen. Sebastian Langeveld kan het misschien ook. En ik verwacht dat in de toekomst een complete renner als Lars Boom heel de maand april naar de prijzen kan meedingen. Misschien dat hij daarmee wel de weg opent voor anderen.”

    Wat maakt de Amstel Gold Race zo zwaar?

    Raymond: ,,De snelle opeenvolging van korte intensieve beklimmingen. Op al die beklimmingen zit je met je hartslag diep in het rood. Dan volgen snelle afdalingen en ben je na enkele malen draaien en keren weer bij de volgende klim. In de laatste 20 kilometer zitten de Eyserbosweg, Fromberg, Keutenberg en finish op Cauberg.”

    Hans: ,,Het deelnemersveld en het lastige parcours. Elk jaar doen alle grote specialisten mee. Deze koers heeft zich door de jaren heen tot de elite-wedstrijden opgewerkt, zeker sinds de finish op de Cauberg is. Met winst in de Amstel Gold Race is voor elke ploeg het voorjaar geslaagd. Iedereen wil dus winnen. En het parcours is slopend. Bijna 260 kilometer en 31 beklimmingen door de Limburgse heuvels. Naast de klimmetjes is het nooit echt vlak, maar altijd op en af, dat maakt het slopend.”

    Wat kunnen we de Nederlanders verwachten?

    Raymond: ,,Karsten Kroon heeft met een vierde plaats drie jaar geleden bewezen dat hij met de besten kan wedijveren op dit terrein. Robert Gesink is een super talent die vorig jaar in zijn eerste Amstel Gold Race al knap in het spoor van de besten volgde. Na zijn sterke Ronde van het Baskenland afgelopen week lijkt hij klaar voor de Amstel. Thomas Dekker is op papier onze landgenoot die op dit terrein het best kan presteren, maar zijn uitslagen van dit seizoen voorspellen weinig goeds. Op de training afgelopen woensdag maakte hij echter een sterke indruk bij de andere renners en begeleiding van Silence-Lotto. Laten we hopen dat hij zondag het goede gevoel terug gaat vinden.”

    Hans: ,,Sinds 1998 eindigde er elk jaar een Nederlander in de top tien. Dat kwam voornamelijk door Michael Boogerd, die overigens het jaar erop won. Erik Dekker deed dat in 2001. Al elf jaar speelt iemand uit eigen land dus een rol. Vorig jaar was dat Thomas Dekker met een vijfde plaats. Hij heeft een moeilijke periode achter de rug met wat benauwdheidsproblemen, maar toch verwacht ik hem voorin. Ook Robert Gesink en Karsten Kroon gaan we terugzien in de finale.”

    Wie zijn de Favorieten?

    Raymond: ,,Samuel Sanchez, Alejandro Valverde en Fränk Schleck.“

    Hans: ,,Damiano Cunego, Alejandro Valverde en Robert Gesink.”

  • Fred

    Druk bij Gesink in AGR

    Met Oscar Freire als een luxe knecht aan zijn zijde ligt de druk zondag in de Amstel Gold Race toch vooral bij Robert Gesink. Dat vindt de 22-jarige wielrenner uit de Achterhoek geen probleem. „Ik weet eigenlijk niet hoe ik daarmee omga. Ik zie het wel.”

    Wie het karakter van Robert Gesink wil samenvatten komt vanzelf uit bij de woorden bescheiden en nuchter. Daarmee is de mens Gesink inderdaad treffend geanalyseerd, maar de sportman wordt tekortgedaan. Op de fiets kent hij sinds zijn overstap naar de beroepsrenners weinig schroom. Hij presenteert zich weliswaar zonder de flair - sommigen noemen het arrogantie - van Thomas Dekker of Lars Boom, Gesink weet precies wat hij wil. „In wedstrijden kan ik heel goed voor mezelf opkomen.”

    Hoewel zijn voorjaar tot dusverre minder uitschieters kende dan een jaar geleden - toen had hij een rit gewonnen in de Ronde van Californië en was hij leider geweest in Parijs-Nice - is Gesink tevreden over de vorm waarmee hij komend weekeinde naar Limburg afreist. „Ik kon in Baskenland in de zwaarste rit lang mee met Contador en co. En ook nadat ik zijn versnelling niet had kunnen volgen, lukte het me wel me in een goede groep te handhaven. Contador is gewoon een andere klasse.”

    Hij heeft er 23 koersdagen opzitten in Californië, Tirreno-Adriatico en Baskenland, tussendoor was er nog de Brabantse Pijl. Gesink was vorig jaar goed van februari tot oktober, maar zoekt zijn wedstrijden wel uit. „Ik had vorig jaar 76 koersdagen. Dat zal niet veel veranderen. Het is een bewuste keuze. Ik verschijn frisser aan de start.”

    Gesink is bovendien een renner die goed ‘naar een wedstrijd’ kan trainen. „Kijk naar de Spelen vorig jaar, ik had de weken ervoor alleen maar getraind.” Het is een kunst die niet iedere renner beheerst, het vraagt zelfdiscipline. Gesink kan zichzelf pijn doen. Op de vlakke wegen rond Aalten, waar hij woont met vriendin Daisy, met uitstapjes naar de Posbank. Of op de roller, thuis voor een groot tv-scherm. „Maar liever buiten, zeker op een dag als vandaag”, zegt hij maandag na een trainingsrit. Een tweede huis in een land met meer bergen is misschien iets voor de toekomst. „Voorlopig zit ik hier goed. Van sleur heb ik geen last, ik ben natuurlijk ook pas bezig aan mijn derde jaar als prof.”

    Het ene jaar is het andere niet. Vorig jaar kon hij zich nog enigszins in de luwte ontwikkelen en reed hij in Spanje zijn eerste grote ronde. Dit jaar is hij - mede omdat Freire nog niet 100 procent fit is - de absolute kopman van Rabobank voor de Gold Race en de Waalse klassiekers en volgt in juli het debuut in de Ronde van Frankrijk. Gesink kijk er al naar uit: „Ik hoop ook dan goed te zijn. Het is ongetwijfeld een superervaring.”

    Maar vooralsnog spookt de Gold Race deze week door zijn hoofd. Zijn ploeg mist nog een grote zege, de ogen zijn gericht op Gesink. „Dat we nog geen klassieker hebben gewonnen is jammer, maar voor mij persoonlijk verandert dat niets aan mijn beleving. De spanning neemt wel toe, ik denk nu dagelijks maar aan één ding: de Gold Race. En eerlijk gezegd weet ik niet hoe ik met die druk omga.”

    Een voorname rol in de finale wordt van hem verwacht, winnen lijkt vooralsnog voorbehouden aan de mannen met meer explosiviteit in de benen, de Valverde's zeg maar. „Ik train er wel op: na een training nog even tien sprintjes eruit persen, maar op explosiviteit zit weinig rek.” Toch heeft hij veel van een winnaar, ook in zijn hoofd. „Doe met mij maar geen spelletjes. Ik kan slecht tegen mijn verlies. Het is geen pretje.”

  • DutchSL

    Ik hoop, naast Gesink uiteraard, op Wegmann (eindelijk verlost van Schumi/Rebellin) en Samu. Het zal echter denk ik “gewoon” Rebellin worden.

    Zo te zien gaat Rigoberto Uran eindelijk zijn eerste Europese koers rijden!

    Beetje jammer dat hij geen fatsoenlijke voorbereiding heeft.